Over ons
Vakdrogist Stouthart in Woerden is een echt familiebedrijf. Al 44 jaar wordt deze drogist door de familie Stouthart gerund. Hieronder twee interviews met vader en zoon Stouthart.
In de media – RPL TV over Jan Stouthart – 21 nov. 2014
Bedrijvigheid in Woerden: de vakdrogist RPL TV had een lang gesprek met “de dokter van Woerden”, zoals drogist Jan Stouthart in de volksmond genoemd wordt. Op jonge leeftijd kreeg hij van zijn moeder het idee om drogist te worden. Het hielp daarna zeker mee dat hij in zijn militaire diensttijd als “hospik” moest werken, waar hij meer kennis kon verzamelen over de werking van het menselijk lichaam. Toen hij eenmaal in Woerden als drogist werkzaam was, bleef zijn belangstelling voor het medisch vak groeien. Die verdieping resulteerde er in dat hij klanten beter kon adviseren over het gebruik van medicijnen en aanverwante zaken. Samen met een aantal andere drogisten richtte hij de groep “vakdrogist” op, die zich wilde onderscheiden van de drogisten die veel zich veel minder verdiept hadden hoe het lichaam in elkaar zit. Daarnaast ontwikkelde hij kennis over het verschijnsel “oedeem” en wat daar aan gedaan kan worden. Door nadere bestudering van de bloedsomloop en de werking van het hart kon hij groeien naar een specialist voor het gebruik van steunkousen. Sinds enige tijd organiseert hij workshops voor klanten om hen voor te lichten over een bepaald soort medicijnen, zoals bijvoorbeeld medicijnen die gebruikt worden om de bloeddruk te verlagen. Er is grote belangstelling voor deze bijeenkomsten. In 2015 gaat Jan, die inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, het een tandje minder doen. Zijn zoon Richard neemt dan het stokje over.
In de media – In de buurt Woerden over Richard Stouthart –14 juli 2017
Richard Stouthart is naast eigenaar van de drogisterij aan de Voorstraat ook de voorzitter van Stadshart Woerden. “Ik ben hier boven de winkel geboren in 1973. Op een maandagnacht. Via Haarlem en Eindhoven ben ik weer hier komen wonen. Het is al sinds 1904 een drogisterij. We doen erg ons best om er onze eigen winkel van te maken. Ons doel met de drogisterij is om mensen te helpen fit en vitaal te worden met natuurgeneesmiddelen en voedingssupplementen als ondersteuning voor het lichaam.”
Van schoolmeester naar drogist
Eerst stonden Richards oren er niet zo naar om de drogisterij van zijn vader over te nemen. “Ik ben eerst onderwijzer geweest op een vrije school in Eindhoven. Dit was heel leuk maar ik had er best veel stress van. Als ik dan vakantie had, ging ik bij mijn ouders in de winkel werken. Dat deed ik samen met mijn vrouw. Ik merkte dat ik er veel energie van kreeg en het erg leuk vond. Toen mijn ouders een stapje terug deden, heb ik het overgenomen. Dat is nu twee jaar geleden. Ik heb opleidingen en cursussen gedaan om over de juiste kennis te beschikken.”
Kunst in de etalage
Als je weleens langs Stouthart loopt, dan ken je misschien de kunstige etalages wel. Of het krijtspoor dat naar het raam loopt voor een product tegen mieren. En de fotomuur van koning Willem-Alexander toen hij 50 jaar werd. “Ik probeer altijd iets persoonlijks in de etalage te maken. Door bijvoorbeeld een tekening of kaartjes te maken. Wat je zelf maakt, is altijd beter.”
“Toen ik nog op school werkte, mochten de kinderen met hun verjaardag trakteren, maar dat moesten ze dan zelf gemaakt hebben. Dat is echt anders dan wanneer je het in de winkel koopt. Mensen maken foto’s van de etalages, komen er speciaal voor naar binnen en hebben zulke leuke reacties. Daar doe je het voor,” vertelt Richard enthousiast.
Alleen voor mannen
En dan de etalage ‘alleen voor mannen’. Richard schiet gelijk in de lach bij het noemen hiervan. “We hebben een product om een erectie steviger te krijgen. Ik had dus de hele etalage geblindeerd met alleen een klein kijkgaatje en de tekst ‘alleen voor mannen’. En daarachter het product mooi uitgelicht. Zo gaan mensen er toch naar kijken haha, vooral vrouwen! Zo probeer ik elke keer er wel iets ‘pakkends’ van te maken.”
De ideeën voor de etalage bedenkt Richard samen met zijn vrouw. “Ook spin ik drie keer in de week bij de sportschool en daar kom ik ook vaak op leuke ideeën.” De drogisterij heeft vier etalages (aan de voorkant en achterkant). Elke week is er wel iets anders te vinden.
Bizarre en mooie situaties
En dan gebeuren er ook nog weleens bizarre dingen in de drogisterij. “Er was eens en vrouw die haar shirt naar beneden trok om een borst te laten zien. Ze had daar een tatoeage weg laten halen en ze vroeg wat ze daar het best op kon smeren. Out of the blue. Dat was wel bijzonder.”
“Het mooiste was een vrouw die eens helemaal overstuur in de winkel kwam. Ze kwam wat halen omdat haar baby van een paar dagen oud bleef overgeven en die had dus steeds honger. Ze wilde een specifiek product hebben dat wij niet hadden. Dus adviseerde ik haar een ander product. De volgende dag kwam ze huilend van vreugde binnen. Het baby’tje had voor het eerst het eten binnengehouden. Prachtig toch! Kennelijk vertrouwen mensen ons zo dat ze hun meest intieme, gênante en verdrietige zaken met ons delen. Dat lijkt vanzelfsprekend en dat is het allerminst. Heel bijzonder!”
Gezellig aan tafel
“Mijn vrouw werkt in de winkel en is ook wijkverpleegkundige. Mijn dochter doet ook verpleegkunde. Aan tafel hebben we dus heel vaak gesprekken over allerlei ziektes en ontlastingsproblemen. Dat zijn niet de normale gespreksonderwerpen tijdens het eten, maar voor ons is het gewoon werk. Als we gasten over de vloer hebben, moeten we daar wel op letten,” zegt Richard lachend.