Vakdrogist StouthartNatuurlijke geneesmiddelen

Natuurlijke geneesmiddelen

De natuur als apotheek

Al vanaf het begin van de mensheid wordt er gebruikgemaakt van planten en plantbestanddelen voor het behandelen en genezen van talloze aandoeningen.

Als je een gezondheidsprobleem kan oplossen met een natuurlijk of een chemisch middel, ligt de keuze toch voor de hand zou je zeggen?

Er zijn grofweg twee soorten natuurgeneesmiddelen; Homeopathische en fytotherapeutische middelen. Die laatste categorie worden ook wel traditionele kruidengeneesmiddelen genoemd. Hieronder wordt het onderscheid uitgelegd.

Homeopathie:

Homeopathie is een geneeskunde waarbij het zelfherstellend vermogen van het lichaam geprikkeld en geactiveerd wordt. Het principe van homeopathische geneeskunde is dat iemand van een aandoening of ziekte kan worden genezen, door het toedienen van een homeopathisch geneesmiddel, dat bij een gezond mens dezelfde symptomen oproept als de betreffende aandoening of ziekte.

Homeopathie is een holistische geneeswijze, wat betekent dat de mens als geheel centraal staat. Als lichaam en geest niet in evenwicht zijn, kan een mens kwalen krijgen of ziek worden. Het belang is dan ook om niet alleen de symptomen te onderdrukken, maar het evenwicht te herstellen.

Homeopathische geneesmiddelen zijn mild, veilig en onschadelijk voor lever en nieren. Ze vormen geen belasting voor het milieu en worden niet op dieren getest. Daarmee is homeopathie een zeer duurzame en natuurlijke geneeswijze die goed is voor mens, dier en milieu.

Homeopathische verdunning

Een natuurlijk middel is niet automatisch een homeopathisch geneesmiddel. Er is spraken van homeopathie als een grondstof dusdanig verdund is zodat deze niet schadelijk is en net sterk genoeg is om het zelfherstellend vermogen van het lichaam aan het werk te zetten. Zo is Belladonna (wolfskers) bijzonder giftig. Maar als homeopathische verdunning staat dit middel bekend om zijn kalmerende eigenschappen op hart, longen, bloedvaten, hersenen en zenuwstelsel.

Traditionele kruidengeneesmiddelen

Als natuurlijke grondstoffen niet verdund worden gebruikt in geneesmiddelen wordt het fytotherapie genoemd. Daarbij worden delen van de plant of een aftreksel daarvan in een geneesmiddel verwerkt. Bijvoorbeeld tijm in hoestdrank of cranberry voor een gezonde blaas. Deze middelen ontlenen hun werking aan de directe, positieve eigenschappen van de plantdelen.

Waar is het voor?

Dat is een vraag die wij als drogisten regelmatig gesteld krijgen. Op de verpakkingen mag niet meer staan waar een homeopathisch middel bij kan helpen. Gelukkig weten wij dat wel. Vakdrogist Stouthart heeft misschien wel het grootste assortiment homeopathische geneesmiddelen in de regio. Als je gezondheidsadvies wil, weten wij precies welk middel jou kan helpen.

Merken waarmee wij werken zijn: