Vakdrogist StouthartSpijsvertering en probiotica

Spijsvertering en probiotica

Gezond eten is belangrijk, je lichaam heeft dat eten nodig om alle processen in je lichaam te laten werken. Gezond eten wil niet zeggen dat je lichaam alles uit je eten haalt wat erin zit. Het kan zijn dat je spijsvertering niet optimaal werkt. Dat kan al beginnen in je mond of in je maag waarin je eten wordt klaargemaakt om opgenomen te worden in je darmen.

Je darmen op hun beurt halen voedingsstoffen uit je eten en zorgen ervoor dat niet alles wat in je darmen zit ook in je bloed komt. Dit mag wel naar binnen en dat niet. Dat is een enorm complex proces wat bij veel mensen niet vanzelfsprekend verloopt.

Het hele maagdarmkanaal wordt bevolkt door een grotere variëteit aan micro-organismen, waaronder melkzuurbacteriën. De totale hoeveelheid organismen in je spijsvertering is je microbioom.  Bij iedereen is de samenstelling van het microbioom anders en die krijg je al bij je geboorte, via je moeder binnen en ontwikkeld zich in de loop der jaren tot je ongeveer 1,5 tot 2 Kg bacteriën in je darmen hebt. Je hebt meer darmbacteriën dan cellen in je lichaam!

Je hebt gezonde bacteriën en bacteriën die je beter niet binnen kunt krijgen. Als je microbioom een gunstige samenstelling heeft is dat goed voor je gezondheid. Als er verkeerde bacteriën binnen komen of de overhand krijgen is er sprake van disbalans.  Disbalans van het microbioom kan leiden tot allerhande gezondheidsproblemen spijsverterings- en maagdarmklachten. Gezonde darmen zijn daarom buitengewoon belangrijk. Dat is de basis van je gezondheid, weerstand en immuunsysteem.

Probiotica

We hebben een groot aanbod producten die specifieke spijsverteringsproblemen kunnen oplossen. Probiotica is daar een voorbeeld van. Dat zijn goed darmbacteriën die helpen de balans in je microbioom te herstellen of te verbeteren. Bijvoorbeeld bij voedselintoleranties, antibiotica gebruik, gebruik van maagzuurremmers, prikkelbare darmsyndroom, een trage of juist te snelle stoelgang.