Vakdrogist StouthartRijnzeep en Workshop zeepmaken

Rijnzeep

In 2019 werd een droom werkelijkheid: Wyha startte met het maken en verkopen van Rijnzeep!

Rijnzeep is ontstaan uit haar liefde voor (essentiële) oliën. Toen ze zich hierin verdiepte, kwam ze erachter dat er in shampoo & douchegel een hele waslijst aan onnodige ingrediënten zit. Dat moest anders kunnen volgens Wyha!

De kern van Rijnzeep: zeep gemaakt met liefde voor natuurlijke & handgemaakte producten.
Bij Rijnzeep wordt er zoveel mogelijk gekozen voor biologische ingrediënten. Het zijn huidvriendelijke ingrediënten, die meestal niet terug te vinden zijn in een gemiddelde fabriekszeep. Deze ingrediënten reinigen en verzorgen je huid. Na verloop van tijd zie je dan ook een duidelijke verbetering van je huid!

(Tekst gaat verder onder de film)

Bekijk de film hoe Wyha zeep maakt:

De zeep wordt gemaakt op basis van een koude methode, ook wel ‘cold process’ genoemd.
Wyha gebruikt alleen plantaardige en vaak biologisch geproduceerde vetten, denk hierbij aan biologische jojoba-,olijf-,amandel- en kokosolie. Deze vetten worden verzeept. Dat is nodig om een blok zeep te kunnen vormen. Voor het verzepen voeg je loog aan de vetten toe. Klinkt misschien eng, maar dat is het niet. Het is een scheikundig proces. Loog is een mix van Sodium Hydroxide en water. De Sodium Hydroxide lost op in water of wordt een hydrolaat zoals Calendula. Dan ontstaat er loog. Deze grondstof zorgt er uiteindelijk voor dat de oliën kunnen verzepen.

Vervolgens worden de oliën en loog los van elkaar verwarmd. Wanneer de oliën vloeibaar zijn en dezelfde temperatuur hebben als de loog, worden deze twee bij elkaar gevoegd. Hierna wordt alles gemixed tot er een gladde massa ontstaat. Op het moment dat er een mooie trace (soort spoordikte) te zien is, is de massa dik genoeg voor de toevoeging van andere essentiële oliën, klei of natuurlijke ingrediënten. Als alles eenmaal gemengd is, wordt de vloeibare zeep in een zeepmal gegoten.

Na enkele dagen kan de zeep uit de mal worden gehaald en in stukken gesneden worden. Hierna moet de zeep nog 6-7 weken drogen en uitharden in een droogkast.

Álle zepen van Rijnzeep zijn bijzonder, natuurlijk en vrij van conserveringsmiddelen. Iedere zeep heeft ook zijn eigen werking. Zelf is Wyha het meest trots op de Calendula zeepBrandnetel-zemelenzeep en de meest unieke zeep: de Teerzeep.

Het assortiment van zepen wisselt zo nu en dan. De favorieten van de klanten zijn de Calendula, de zeebries en de lavendelzeep. Wyha maakt ook zeep op bestelling. Dus zoek je iets specifieks? Een Zero Waste cadeautje? Of bepaalde verzorging voor je huid?

Workshop

Wij organiseren ook workshops zeepmaken. Je kunt met minimaal 2 en maximaal 4 personen je eigen Rijnzeep komen maken. De workshop duurt ongeveer 2,5 uur, kost per persoon €50, je maakt dan 6 stukken zeep en voor het natje en droogje wordt gezorgd. Bel voor meer informatie en reserveren met Wyha: 06-212 68 356 of stuur een bericht via de contactpagina.

 

KLIK HIER OM NAAR DE RIJNZEEP WEBSHOP TE GAAN!